Vrije Universiteit Brussel


Onderzoek in de Verlichtingskunde

Verantwoordelijke: Patrick ROMBAUTS

Binnen de verlichtingskunde zijn de voornaamste onderzoeksthema’s gestructureerd rond fundamentele criteria van zichtbaarheid en van visuele ergonomie; verlichtingsontwerp van openbare ruimten, tunnels, sportvelden en woonwijken; de lichttechnische karakterisering van reflectormateriaal-eigenschappen; reflector-ontwerp; integratie van kunstmatig licht, van daglicht en van gebouwenfuncties in het architecturaal ontwerp.
Specifiek zijn er de thema’s “Energievraagstukken met betrekking tot verlichting (incl. fotovoltaïsche toepassingen) en “Verlichting voor Transport”.
Er bestaat een intensieve wisselwerking met het onderzoek over een breed spectrum en wordt er wetenschappelijk en technisch werk geleverd binnen de Internationale Verlichtingscommissie (CIE), het Belgisch Instituut voor de Verlichtingskunde (BIV) en andere normcommissies zoals die van het Belgisch Normalisatie Bureau (NBN) en de Europese Normcommissie (CEN).
De visie op het thema “verlichtingskunde” omvat o.a. volgende punten :

Openbare Wegverlichting

Een toekomstvisie voor openbare (weg)verlichting en verlichting voor transport wordt verder uitgewerkt. Voor het Vlaamse Ministerie van Openbare Werken werd in 1999 een eerste studieproject afgewerkt, vooral op het vlak van de relatie verlichting-verkeersveiligheid (ref. VAD.021). In het kader van een IWT-HOBU-Fonds is een “Studie van Verkeerssignalisatie met LED’s” beëindigd.
Karakterisering van wegbedekking en wegmarkering gebeurt in samenwerking met de ULg-Université de Liège (J.J. Embrechts).
Belangrijke thema’s zijn signalisatie en voertuigverlichting met actuele ontwikkelingen en reguleringen rond DRL-Daytime Running Lights-Rijlichten bij dag, AFS-Advanced/Adaptable Front lighting System, HID-High Intensity Discharge lamps, DFS-Distributed Lighting System en LED-lichtbronnen;

Energie in Gebouwen : Verlichting met daglicht binnen de architectuur


Dit uitermate belangrijk thema biedt de ideale mogelijkheid voor integratie van verschillende deel-aspecten als bouwfysica, akoestiek, elektrische en dagverlichting; en architectuur in één concept. Het belang van het aanwenden van hernieuwbare energie (in het kader van REG-Rationeel Energiegebruik) op een duurzame wijze zal de komende jaren in sterke mate toenemen. Hiertoe wordt ook aandacht besteed aan de zgn. BIPV (Building Integrated Photovoltaics of gebouwgeïntegreerde fotovoltaïsche energie).
Meer specifiek behelst dit :
Studie van de componenten van de enveloppe van een gebouw, in het bijzonder het gebruik van geïntegreerde fotovoltaïsche systemen (samenwerking met de vakgroepen VUB-ARCH en VUB-MEMC);
Computer aided lighting design : samenwerking met het WTCB (Wetenschappelijk Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf) in Limelette-B. Dit situeert zich binnen de simulatie en de visualisatie van een fysisch (visueel) klimaat. Het kadert ook volkomen binnen de zgn. EPR-Energie-Prestatie-Regelgevingen die in toenemende mate van toepassing zullen worden in gebouwen;

Lichttechniek en Fotometrie : Uitbouwen van een laboratorium voor fotometrie en colorimetrie


Dit laboratorium omvat heden een bidirectionele fotometer voor reflectie en transmissie (niet-spectrale metingen). Via het FWO-Vlaanderen werd een toelage van 24.418 € toegekend voor 1999. In het kader van een IWT-HOBU-Fonds is een project lopende voor een “Licht Technologie Centrum” waar de nadruk vooral ligt op laboratoriumfaciliteiten (in samenwerking met de PIH-Kortrijk). In het kader van andere IWT-HOBU fondsen (“Studie van Verkeerssignalisatie met LED’s” en “Decoratieve en Indicatieve Verlichting met LED’s”) worden spectrale meetfaciliteiten uitgebouwd (in samenwerking met KaHo St-Lieven-Gent). Actueel loopt er nog een IWT-HOBU project in samenwerking met VUB-META (H. Terryn) en VUB-TONA (E. Stijns) betreffende het uitzicht (Appearance) van materialen (voornamelijk Aluminium).
Het “Labo de Photométrie” aan de ULB beschikt over een complete uitrusting en kan dusdanig worden aangewend voor onderwijs en onderzoek voor VUB en ULB-studenten.
Voor colorimetrie wordt er samengewerkt met ULg (J.J. Embrechts) en voor reflectiemetingen van wegbedekking met R-TECH (Onderzoeksafdeling van Schréder, Luik-B) en ULg;

Verlichting van de stedelijke ruimte


Openbare verlichting kan in steeds sterkere mate aangewend worden als functioneel element binnen de stedelijke omgeving en de ruimtelijke planning voor de bevordering van de verkeersveiligheid, de mobiliteit, de sociale veiligheid, de verfraaiing en de leefbaarheid.
In dit kader zullen acties voor internationaal vergelijkend onderzoek betreffende het concept van de semi-cilindrische verlichtingssterkte worden opgezet (FR, DE, NL, SA, IT, AR-Univ. Tucuman, SP-Universitat Politècnica de Catalunya–E. Manzano; en met YTU Istanbul - M. Sözen-Serefhanoglu);
De relatie Licht en Gezondheid wordt verder uitgewerkt (o.a. in het kader van de Aanvullende Studies in de Veiligheidstechnieken) en de expertise in Visuele Ergonomie wordt verdiept;
Onderzoek en onderwijs in Domotica en Immotica wordt verder gepromoot in het kader van de automatisering van gebouwenfuncties;

Ingenieursopleiding


Het onderzoek binnen het thema “Engineering Education” wordt geactiveerd, waarbij het projectgestuurd en probleemgesteund onderwijs en de holistische benadering een centrale positie inneemt in het curriculum van de ingenieurswetenschappen.
Nieuwe onderwijswerktuigen kunnen worden geïntensiveerd en opleidingsonderdelen kunnen worden geheroriënteerd naar meer zelfstandige werkvormen (o.a. simulaties). Vermelden we het lopende onderwijsvernieuwingsproject “Flexibel en competentiegericht leren in een laptoplokaal”, Deelproject B “Criteria en maatstaven ter optimalisering van de leercondities in flexibele ICT-lokalen” waar de disciplines Visuele Ergonomie, Verlichtingstechniek, Gebouwenfuncties, Veiligheid en Gezondheid; en Onderwijsmethodiek/Academische Lerarenopleiding/e-Learning samenvloeien. Er loopt een vervolgproject van het OSC-Onderwijs Service Centrum (2003-2004).

Samenwerkingsverbanden


Volgende samenwerking bestaat of is gepland : met J.J. Embrechts (ULg, B); Chr. Eugène (UCL, B); M. Gillet (R-TECH, B); P. Hanselaer/Chr. Van Laere (KaHo-St.-Lieven, B); Corinne Brusque (LCPC-Paris, F); Ed. Manzano (Univ. Catalunya-Barcelona, ES); G. Rossi (IEN-Torino, I); W. Adrian (Waterloo, CDN).

Verdere samenwerking wordt gezocht betreffende :


Het onderzoek naar en de ontwikkeling van lichtgevende diodes (LED) binnen de micro-elektronica dat als speerpunttechnologie kan aanzien worden en aanleiding geeft tot innovatieve lampproducten die in opmerkelijk stijgende lijn toegepast worden binnen de openbare verlichting, de verlichting voor transport en de signalisatie;


De lamptechniek en meer in het bijzonder voor de meest recente UHP-Ultra High Performance lampen die vooral toegepast worden in projectie-TV.

 

©2007-2021 • Vrije Universiteit Brussel • Vakgroep ETEC • Pleinlaan 2 • 1050 Elsene • 02/6292804 •